FMCK utbildar MC-ordonnanser till Sveriges Totalförsvar

I nästan hundra år har Frivilliga Motorcykelkåren utbildat Motorcykel-ordonnanser.

En MC-ordonnans används för att transportera viktiga meddelanden, kartor, dokument eller annan kritisk information mellan olika platser, särskilt i situationer där kommunikationssystem som radio eller telefon inte kan användas eller är opålitliga.

I Hemvärnet kan en MC-ordonnans navigera i svår terräng, undvika fiendens upptäckt och leverera meddelanden till förband eller befälhavare. De är också utbildade för att kunna underhålla sina motorcyklar i fält och för att klara av de fysiska och mentala utmaningarna som uppstår under krissituationer. Läs mer om MC-ordonnans här.

I civila sammanhang fungerar Civil MC-resurs som en extra resurs för civila myndigheter att använda i fredstid, men även vid höjd beredskap, kris och krig. Läs mer om CMR här.

FMCK leds av riksstyrelsen som består av sju ledamöter och en rikskårschef. Riksstyrelsen (RS) väljs under Riksstämman på ett eller två år. Riksstämman hålls en gång om året och är FMCKs högsta bestämmande organ. Arbetet i RS är uppdelat i tio arbetsområden kallade AO. Läs mer om deras arbete här.

FMCK har fem heltidsanställda medarbetare. De arbetar på Rikskansliet i Skultorp utanför Skövde och består av en kanslichef/förbundsekonom, en utbildningschef, två utbildningsadministratörer, en administratör media/kommunikation och en förbundstekniker.

FMCK har 36 kårer i Sverige, från Kalix i norr till Malmö i söder. Kårernas storlek varierar från ett fåtal medlemmar till flera hundra medlemmar. Kårernas grunduppgift är att rekrytera och utbilda. Läs mer om våra kårer här.

Många kårer har även civil verksamhet, oftast i form av enduro men även motocross, trail med mera.