Vanliga frågor
-
Under OM FMCK - våra kårer hittar du kårerna. Du väljer själv vilken kår du vill tillhöra, men lämpligt är att vara med i en kår nära din bostadsort.
-
När du är elev på kurs hos oss får du dagpenning för de dagar du skulle ha jobbat. Dagpenning motsvarar cirka 90% av din sjuklönegrundande inkomst, SGI. För att få dagpenning måste du ha ett beslut om SGI från Försäkringskassan, det får inte vara äldre än 12 månader. Du kan beställa ett SGI-beslut via Försäkringskassan hemsida.
-
Dagpenning utbetalas vid veckokurser (tre dagar eller fler). Försäkringsbeslut (SGI) från Försäkringskassan gäller som underlag, och ska medföras till kursplatsen. Ersättningen som utbetalas för veckokurser är:
90% av årsinkomst (enl. SGI) delat med 365 dagar. Det finns dock ett maxbelopp och ett minimibelopp för dagpenning, detta fastställs av Försäkringskassan på årsbasis
Lägst 130 kr/dag för tex studerande
Avdrag görs med 30 % för preliminär skatt
Utbetalning görs efter kurs till angivet bankkonto. Kontonummer anges på reseräkningen
Dagpenning betalas inte för lördag och/eller söndag som inleder eller avslutar utbildning/tjänstgöring
Skulle du ha arbetat dessa dagar kan dagpenning utbetalas mot uppvisande av intyg från arbetsgivaren
Fullföljs inte kursen upphör rätten till dagpenning från och med dagen efter hemresan
Dagersättning utgår vid kurser över veckoslut eller enstaka dagar. Dagersättningen är för närvarande 146 kr/dag
-
Innan du kan utbilda dig till MC-ordonnans i Hemvärnet behöver du ha genomfört GMU eller GU-F.
För att söka en utbildning kontaktar du din närmaste FMCK-kår. På kåren genomförs intervju och ni upprättar tillsammans en utbildningsplan.
På vår hemsida finner du vårt aktuella kursutbud. Anmälan till kurs sker digitalt.
-
Sista ansökningsdag är 12 veckor innan kursstart, men det är först till kvarn som gäller så skicka in din ansökan i god tid. Vid för sent inkommen ansökan, eller om kursen blir fullbelagd, blir du satt på reservlista och antas i mån av plats.
-
För att kunna antas till militära kurser ska man vara minst 18 år och högst 60 år. Undantag kan ske efter beslut av lokal FMCK-kår samt MR-grupp (utbildningsgrupp).
För att antas till civila kurser ska du vara minst 18 år gammal. Någon övre åldersgräns finns inte, utan det är upp till lokal FMCK-kår att avgöra om den sökande är lämplig.
-
Du måste vara fullt frisk för att gå våra kurser. De flesta av våra kurser kräver även en god grundkondition.
Allergier och krav på specialkost, oavsett orsak, kan påverka din chans att bli antagen.
Du kan inte gå kurs hos oss om du är helt eller delvis förtidspensionär, helt eller delvis sjukskriven, eller gravid.
Antagningen är behovsstyrd av Försvarsmakten och civila myndigheter. FMCK Riksförbund kan ej påverka detta behov.
-
Reseersättning utgår för resor till och från kursplatsen. Grundprincipen är tåg tur och retur, eleven bokar själv. Vidare information får du i antagningsbeskedet.
Vid bilresa utgår skattefri ersättning med 25 kr/mil. Samåkning ska eftersträvas.
För andra alternativ kontakta FMCK kansli.
Eventuella utlägg för anslutningsresor med buss/spårvagn ersätts mot kvitto. Taxiresa ersätts ej.
-
Försäkringsskydd finns under hela kursen, OM du har betalat ditt medlemskap. Se därför till att ha ett giltigt medlemskap när du går våra kurser. Detsamma gäller för aktiviteter på kåren.
Vid skada på kurs kontakta kurschef.
Vid skada vid kårverksamhet kontaktar du kåren.
-
Ja, studieledighetslagen ger dig rätt att vara ledig för utbildning, om du anmäler det till din arbetsgivare minst 3 månader innan kursstart.
-
Om man utbildat sig för en befattning i totalförsvaret deltar man i årliga övningar och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i sin befattning. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m.
-
Nej, du kan bara ha ett avtal/överenskommelse. Anledningen är att samhället ska kunna avropa alla frivilliga förstärkningsresurser och Hemvärnet samtidigt och då kan varje person bara vara på ett ställe. Du är antingen krigsplacerad i Försvarsmakten eller beredskapsregistrerad civilt (t.ex. CMR med avtal hos en Länsstyrelse).
Det enda undantaget från denna regel är att man samtidigt som man är krigsplacerad eller beredskapsregistrerad också kan vara engagerad i en frivillig resursgrupp (FRG).
-
Nej. För att gå våra utbildningar behöver du redan ha körkort. För militära kurser gäller lägst A1, för civila kurser A.
För ungdomsutbildning, UK2, gäller AM.